Ciasto nie wyrosło… Kupując mąkę, zwróć uwagę na ten szczegół

Jest jednym z podstawowych składników i to nie tylko świątecznych wypieków. Ale czy na pewno wiesz, do czego można jej użyć?

W naszej kuchni najczęściej gości mąka pszenna. Dzięki niej ciasto dobrze rośnie i jest elastyczne. Im bielsza, tym delikatniejsze jest pieczywo z niej wypiekane. Jednak to nie idzie w parze ze składnikami odżywczymi. W zależności do czego chcemy ją wykorzystać, warto wiedzieć, na jaki typ się zdecydować.

Z czym to się je?

Typ mąki pszennej to informacja, w jaki sposób jest ona mielona i ile potem zostaje w niej substancji mineralnych. Tak to czytaj – na przykład mąka o typie 450 zawiera 0,45 proc. składników odżywczych. A im bielsza, tym jest bardziej oczyszczona i ma niższy numer.

Mąki jasne są bardziej zmielone i są lżejsze. W brązowych, czyli pochodzących z niskiego przemiału, więcej jest otrębów, a zatem cennych substancji mineralnych.

Im niższy typ mąki, tym jest ona lepsza do delikatniejszych wypieków.

1

Dlatego najniższe numery mąki pszennej są idealne do ciast biszkoptowych. Za to typ 500 mąki pszennej jest jednym z najbardziej uniwersalnych. Na co dzień można go stosować do naleśników, wyrobu makaronów, pierogów, knedli czy kopytek.

2

Warto wiedzieć: ciasta z dodatkiem mąki razowej będą mniej wyrośnięte i nieco bardziej zbite.

źródło: styl.pl

Share