Chrupiące pałki kurczaka w cieście naleśnikowym: przepis jak z KFC

Chrupiące pałki kurczaka w pikantnym cieście naleśnikowym to danie pokochał cały świat. Chrupkości klasycznej panierce w cieście naleśnikowym nadają płatki kukurydziane. Podudzia z kurczaka po zanurzeniu w cieście i płatkach (lub mące) smaży się w głębokim tłuszczu. Sycące danie do jedzenia palcami, jak w KFC. Pokarm na pocieszenie, czyli pałki kurczaka w cieście naleśnikowym to strzał w dziesiątkę!

Składniki

  • 6-8 podudzi z kurczaka, czyli popularnych pałek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz

Ciasto naleśnikowe

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Dodatkowo:

  • płatki kukurydziane
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pałki (podudzia) z kurczaka umyj, usuń skórę.
  2. Do miseczki wsyp przyprawy, wymieszaj, a następnie włóż pałki i dokładnie natrzyj je przygotowanymi przyprawami. Odstaw pałki na około godzinę do lodówki.
  3. Składniki na ciasto naleśnikowe połącz w drugiej misce. Miksuj, aż uzyskasz, jednolite ciasto. Ciasto powinno być gęste. Jeśli jednak wyjdzie rzadkie to można dodać jeszcze odrobinę mąki, jeśli będzie bardzo gęste, to można dodać mleka.
  4. Gotowym ciastem zalej pałki, delikatnie połącz, tak aby ciasto wpłynęło pomiędzy mięso i zostaw na kolejną godzinę. Tym razem nie wkładaj do lodówki.
  5. W wysokiej patelni lub garnku rozgrzej olej.
  6. Na talerz wsyp płatki i przed włożeniem do tłuszczu dokładnie pokryj podudzia ciastem naleśnikowym i obtocz w płatkach. Smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po upieczeniu osusz na ręczniku papierowym.
  7. Podawać z domowymi frytkami lub w wersji lżejszej z frytkami z cukinii oraz surówką coleslaw.

źródło: beszamel.se.pl