Bluszczyk kurdybanek znany jest również pod nazwami: bluszczyk pospolity, bluszczyk ziemny, obłożnik. Surowcem zielarskim jest ziele, czyli nadziemne, górne części pędów w okresie zakwitania od kwietnia do czerwca

Napary i odwary z ziela bluszczyka kurdybanka mają zdolność pobudzania wydzielania soków trawiennych, co stymulująco wpływa na trawienie i przemianę materii

Występuje powszechnie w Polsce, dlatego surowiec pozyskuje się ze stanowisk naturalnych. Ziele bluszczyka zawiera substancję goryczową glechominę, około 7 proc. garbników, cholinę, małą ilość saponiny, flawonoidy, kwasy organiczne, olejek eteryczny i sole mineralne. Jest rośliną miododajną.

Działanie

Bluszczyk kurdybanek ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne, przeciwastmatyczne, bakteriobójcze, odtruwające, przeciwbiegunkowe, pobudzające wydzielanie soków żołądkowych, stymulujące regenerację błony śluzowej przewodu pokarmowego i skóry, żółciopędne.

Zastosowanie

Bluszczyk kurdybanek leczy brak apetytu, nieżyty i stany zapalne przewodu pokarmowego, biegunki, choroby wątroby, stany zapalne dróg żółciowych, kamica żółciowa, astma, choroby dróg oddechowych, trądzik pospolity, świąd skóry, oparzenia, stany zapalne jamy ustnej i gardła, schorzenia reumatyczne, pobudzenie trawienia i przemiany materii, stosuje się go też w okładach na rany.

Napary i odwary z ziela bluszczyka kurdybanka mają zdolność pobudzania wydzielania soków trawiennych, co stymulująco wpływa na trawienie i przemianę materii. Z tego też względu często stosuje się je do zwiększania łaknienia. Przetwory z ziela bluszczyka stymulują wątrobę do sekrecji żółci i ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy, co zapobiega jej zastojom w pęcherzyku, a tym samym przeciwdziałają powstawaniu kamieni żółciowych.

Odwary z ziela bluszczyka

Co ciekawe – żółć wytwarzana w czasie kuracji bluszczykiem ma nieco inny skład chemiczny, bowiem zawiera więcej kwasu chenodezoksycholowego. Dowiedziono, że jest on jednym z najskuteczniejszych związków mających zdolność hamowania tworzenia kamieni cholesterolowych, a dodatkowo – ułatwiających ich rozpuszczanie.

Zawartość przede wszystkim garbników w zielu bluszczyka determinuje jego działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe na błony śluzowe układu pokarmowego, oprócz tego – regenerujące na drogi moczowe i drogi oddechowe. Oprócz tego składniki ziela neutralizują toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii, ułatwiając tym samym ich wydalanie z organizmu. Mają również działanie bakterio- i grzybobójcze.

Jak wspomniano, roślina ta ma działanie przeciwzapalne i stymulujące regenerację błon śluzowych i skóry. Odwary z ziela bluszczyka są stosowane zewnętrznie do przemywania skóry przy trądziku, świądzie i innych zmianach skórnych. Znane jest ich działanie łagodzące przy oparzeniach, przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła oraz jako dodatek do kąpieli przy bólach reumatycznych. W medycynie ludowej okłady z wyciągu z bluszczyku stosowane są do okładów na rany, co ma zapobiegać zakażeniom i przyspieszać gojenie.

Odwar z bluszczyku kurdybanka według Ożarowskiego:

Odwar stosuje się w celu poprawienia procesów trawiennych. Przygotowanie: 1 łyżkę ziela zalewamy 1-1,5 szklanki ciepłej wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Odstawiamy na 10 minut, a potem odcedzamy. Należy pić pół szklanki 2-3 razy dziennie na 30 minut przed posiłkiem.

źródło: interia.pl