Banoffee pie to deserowy klasyk kuchni angielskiej. To prosty przepis dla tych, którzy nie mają piekarnika, czasu, a nawet dużych umiejętności kulinarnych. Uwaga! Lojalnie uprzedzamy: pomimo wszystkich zalet to bomba kaloryczna!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

  • 250 g herbatników lub ciasteczek owsianych
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 banany
  • 250 ml śmietanki do deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao lub startej czekolady (do dekoracji)
  • 1 puszkę masy kajmakowej

Przygotowanie krok po kroku:
1. Ciasteczka lub herbatniki mielimy w mikserze, gdy zostaną z nich okruchy dodajemy masło i łączymy w jednolitą masę.

2. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, gładko dociskamy i wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny.

3. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodając cukier puder.

4. Masę kajmakową rozgrzewamy w rondelku, by była płynna. Czekamy, aż ostygnie, krojąc w tym czasie banany na cienkie plasterki.

5. Wylewamy ja na spód z herbatników, układamy owce, a następnie bitą śmietanę. Dekorujemy kakao lub wiórkami z czekolady

6. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki.

źródło: beszamel.se.pl