Zabójcze rośliny są spotykane nie tylko w egzotycznych krajach. W Polsce także znajduje się kilka gatunków, które mogą być niebezpieczne dla człowieka, a nawet zabójcze! Oto najgroźniejsze polskie rośliny:

Bieluń

1

To uroczy chwast o delikatnych, szerokich liściach. Jego kwiaty mają dzbankowaty kształt i intensywny aromat. Roślina często jest przyczyną zatruć. Spotkać ją można na poboczach dróg, nasypach kolejowych lub wysypiskach śmieci. Niektórzy ludzie przenoszą ją nawet do ogródka. Bieluń jest bardzo niebezpieczny, z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawy. Nasiona tej rośliny zawierają niebezpieczne alkaloidy tropanowe, które pobudzają ośrodkowy układ nerwowy. Wąchanie kwiatu może spowodować zaczerwienia błon śluzowych, omamy wzrokowe i słuchowe oraz dezorientację. Duża dawka tych alkaloidów może spowodować nawet porażenie ośrodka oddechowego.

Wilcza jagoda

2

Wilcza jagoda, znana jest w Polsce również jako Belladonna. To roślina, której owoce przypominają jagodę. Zjedzenie już trzech owoców, które są bardzo słodkie, może być śmiertelnie niebezpieczne dla człowieka. Liście krzewu również są trujące. Zjedzenie kilku owoców przez dorosłych powoduje napady szału, rozszerzone źrenice, światłowstręt i przyspieszenie akcji serca, a dla dzieci są śmiertelne. Po spożyciu ich dochodzi do podwyższenia temperatury ciała, wyczerpania, a potem śpiączki i śmierci.

Blekot pospolity

3

Blekot pospolity to chwast, który występuje na terenie całej Polski. Jest silnie trujący dla ludzi i zwierząt. Ziele i kłącze zawierają toksyczne związki chemiczne: alkaloid – cykutynę i koniinę, a także kwas mrówkowy i kwas masłowy. U ludzi często dochodzi do zatruć, gdy młode liście blekotu są mylone z natką pietruszki, zwłaszcza że chwast ten często rośnie wśród upraw warzywnych. Trucizna może podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego, a nawet wywołać paraliż.

Szalej jadowity

4

Szalej jadowity jest najbardziej trującą ze wszystkich roślin. Można się na nią natknąć nad brzegiem rzeki, na torfowisku czy innych podmokłych obszarach. Ma bulwiaste kłącza, ostro zakończone liście i białe lub zielone drobne kwiaty. W jego liściach znajdują się trujące związki, m.in. cykutoksyna, która wywołuje ślinotok i pieczenie w ustach. Po zjedzeniu rośliny pojawiają się mdłości, wymioty, ból brzucha oraz drgawki. Szybko dochodzi do zgonu wskutek uduszenia.

źródło: fakt.pl