Ciasto z rabarbarem i budyniem to świetny pomysł, jeśli masz do dyspozycji trochę czasu, a masz ochotę na coś specjalnego.

Ciasto z rabarbarem i budyniem jest wypiekiem, który wykonywany jest zazwyczaj na kruchym cieście, a masa budyniowa z kawałkami rabarbaru dodaje jej lekkości, soczystości i nieco oryginalności. Sprawdź już dziś najlepszy przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem – nie zawiedziesz się, bądź tego pewien.

Przygotowanie: 60 minut
Gotowanie: 55 minut
Danie gotowe w: 115 minut
Kalorie: 200 kcal/ porcja
Liczba porcji: 20

KRUCHE CIASTO
400 g mąki pszennej
250 g margaryny do pieczenia lub masła
5 żółtek
4 łyżki stołowe cukru pudru lub zwykłego kryształu
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
MASA RABARBAROWO-BUDYNIOWA
200 g cukru pudru lub zwykłego kryształu
100 ml oleju roślinnego
5 białek
6 – 7 gałązek rabarbaru zasypane 5 łyżkami cukru kryształu
1 saszetka cukru wanilinowego
2 saszetki po 40 g budyniu waniliowego bez cukru

Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy stolnicę, oprószamy ją nieco mąką pszenną. Białka oddzielamy od żółtek, odstawiamy białka na bok
2. Wysypujemy na stolnicę mąkę pszenną. Otwieramy opakowanie masła lub margaryny do pieczenia i rozdrabniamy je na mniejsze porcje nożem. W mące robimy wgłębienie i dodajemy cukier puder lub zwykły cukier kryształ, dwie czubate łyżeczki proszku do pieczenia, oddzielone od białek żółtka oraz jeden kawałek margaryny lub masła. Zagniatamy ciasto. Jeśli podczas zagniatania ciasta cokolwiek będzie wypływać lub „uciekać”, przysypujemy to mąką i nadal zagniatamy. Stopniowo dodajemy kolejne porcje margaryny lub masła
3. Ugniecione ciasto, które jest teraz dosyć plastyczne i ma piękny, żółty kolor od żółtek, dzielimy na dwie porcje – jedna powinna być nieco mniejsza od drugiej. Mniejszą porcję ciasta owijamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia
4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotowujemy blachę do ciasta z rabarbarem i budyniem o wymiarach około 20 x 30 cm, wykładając ją papierem do pieczenia. Możemy papier do pieczenia lekko wysmarować tłuszczem, aby upewnić się, że gotowe już ciasto z rabarbarem i budyniem do niego nie przywrze. Większą porcję ciasta układamy tak, że urywamy niewielkie jego fragmenty i układamy na blasze, przyciskając je do spodu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut

Przygotowanie kremu:

1. Nasze ciasto z rabarbarem i budyniem wymaga kremu. W tym celu myjemy dokładnie rabarbar, po czym rozdrabniamy go na paski o szerokości około 1 cm oraz zasypujemy cukrem. Pozostawiamy na chwilę
2. Wyciągamy upieczony na złoty kolor kruchy spód naszego ciasta z rabarbarem i budyniem, aby nieco ostygł. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek możemy już dodać cukier puder lub biały kryształ oraz cukier wanilinowy. Ubijanie białek z cukrem przeprowadzamy na dość wysokich obrotach miksera. Teraz możemy dodać dwie saszetki budyniu waniliowego. Do ubijanych białek wlewamy kolejno olej – jednak nie od razu całość, a sukcesywnie, porcjami, cały czas miksując
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nasze ciasto z rabarbarem i budyniem stopniowo nabiera kształtu. Wykładamy na spód ciasta pianę z budyniem i rabarbar, który uprzednio zasypaliśmy cukrem
4. Wyciągamy z lodówki resztę ciasta, ścieramy je na tarce o grubych oczkach, posypując wierzch ciasta z rabarbarem i budyniem
5. Ciasto z rabarbarem i budyniem pieczemy przez około 35 minut. Podajemy z cukrem pudrem

źródło: gotowanie.onet.pl